Dragii mei, vă mulţumim că aţi răspuns pozitiv la mesajul nostru de a le oferi o alternativă copiilor noşti şi de a-şi petrece timpul vacanţei într-un mod frumos şi constructiv. Obiectivul taberei a fost cel prezentat în chiar titlul acestei manifestări. Totodată copiii s-au putut cunoaşte mai bine între ei, au legat prietenii frumoase şi putut învăţa despre valorile pozitive care trebuie să ne facă viaţa frumoasă. În primele zile au fost înscrişi peste 40 de copii, numărul acestora crescând de la o zi la alta, până la cifra de 85. Vârsta lor a fost între 3-14 ani. Am fost ajutaţi pe parcursul celor 2 săptămîni, de peste 16 voluntari de diferite profesii: preoţi, călugăriţe, profesori de Religie, pictori, teologi, profesori dar şi adolescenţi. Pentru a se lucra productiv şi bine, datorită numărului mare de copii, s-au format două grupe de lucru, una pentru cei mici şi alta pentru cei mari. Subiectele lecţiilor au fost prezentate potrivit nivelului lor de înţelegere.
În prima zi de tabără, copiii s-au acomodat cu cerinţele acesteia. Au lipit icoane din hârtie pe lemn, le-au vopsit, le-au lăcuit şi fiecare le-au dus acasă să le arate părinţilor. Am discutat cu cei mari dar şi cu cei mici, potrivit puterii lor de înţelegere, despre bunătate, înţelepciune, curaj, sinceritate, prietenii adevăraţi şi cei falşi, păcat şi alte învăţături morale.
Începând din a doua zi şi până la sfârşitul taberei, s-au derulat diverse activităţi. La orele de Religie au fost abordate teme importante precum: Iosif, Moise, minuni ale Mântuitorului Iisus Hristos: învierea fiicei lui Iair, umblarea pe mare şi potolirea furtunii, pildele samarineanului milostiv şi a fiului risipitor, importanţa şi rolul Maicii Domnului. Conţinuturile au fost predate cu tehnici moderne folosind videoproiectorul, leptopul, ecrane de protecţie şi sisteme de sonorizare performante. S-au folosit showuri Power Point, metode de gândire critică şi creativă (Power Teaching). S-a lucrat perechi, individual s-au pe grupe, realizând postere ce realizează temele amintite, ilustrarea şi ordonarea temelor respective, descrierea subiectelor în organizatori grafici speciali, caracterizări de personaje, diverse jocuri religioase pe temele respective: labirinturi, găsirea unor lucruri ascunse în desene, jocuri în echipe cu pioni pe temele date, diferse colaje plane şi tridimensionale. Toate acestea au fost expuse pentru vizionare în altarul de vară în perioada 14-15 august.
Au fost 8 ore de teatru religios. S-au pus în scenă două piese de teatru: Sufletul copilului între bine şi rău şi Fiul risipitor, exersându-se astfel diverse tehnici de dramatizare. Copiii au învăţat mai multe poezii închinate Maicii Domnului, precum şi pricesne pe aceeaşi temă.
S-au alocat 2 ore pentru artizanatul popular, copiii învăţând să facă împletituri cu ajutorul mărgeluţelor. Acest gen de arizanat se găseşte în special în Maramureş. 4 ore a durat cursul de meşteşug bisericesc, copiii au confecţionat cu ajutorul unei măicuţe de la mănăstirea Floreşti, brăţări şi cruciuliţe împletite din şnur de mătase.
Pictura religioasă i-a fascinat pe copii timp de 8 ore. Aceasta a avut mai multe componente, despre una am discutat mai sus. Pe lângă ea copiii au pictat icoane pe sticlă, au exersat tehnica mozaicului, realizând o icoană cu Maica Domnului din mozaic de hârtie. De asemenea au pictat în acuarelă diverse peisaje şi teme religioase, astfel încât am numit această îndeletnicire Biserica din suflet de copil . Pe lângă acestea au învăţat despre importanţa icoanei şi rolul iconei în viaţa noastră.
În data de 2 august cu copiii mai mari, dar şi cu alţii veniţi special pentru aceasta, împreună cu părinţii lor, ne-am întâlnit în biserica noastră cu părintele Simion Ioan din Cluj-Napoca, pentru a discuta efectele nocive ale dependenţei de alcool, tutun şi droguri, care distrug viaţa şi copilăria unui tânăr.
Am avut cu toţi o mare bucurie în ziua de 14 august, când s-a desfăşurat serbarea de încheiere, ocazie cu care copiii noştri ne-au arătat tot ce au învăţat pe parcursul taberei şi când am fost copleşiţi de talentul lor actoricesc, vâzându-i în cele două piese de teatru, ascultându-i recitând şi cântând. Toţi copiii au primit Diplome de Participare ca expresie a aprecierii eforturilor depuse de ei.
Totul s-a încheiat în data de 16 august, cu excursia finală care a avut următorul traseu: Mănăstirea Salva, casa memorială a lui George Coşbuc, Mănăstirea Bârsana, Sighetul Marmaţiei unde am vizitat Memorialul Durerii, locul unor mari suferinţe din istoria poporului nostru, cimitirul vesel şi Mănăstirea din localitatea Săpânţa.
Le mulţumim tuturor copiilor pentru participare, pentru dragostea lor pentru Hristos. Vă muţumim şi Dumneavoastră părinţilor că i-aţi lăsat să participe. Să fiţi mândri de copiii Dumneavoastră. Sunt extraordinari! Toate mulţumirile şi recunoştinţă voluntarilor implicaţi în acest proiect.
Noi va multumim pentru tot efortul depus. A fost extraordinar si ne+am bucurat nespus de aceasta initiativa! Oare am putea organiza macar o data pe luna o scoala dumnicala? :)
RăspundețiȘtergere