joi, 18 octombrie 2012

Caz șocant: ”o muscă și-a fracturat genunchiul într-o ciocnire violentă cu un țânțar”


Nu-i așa că titlul articolului ți-a stârnit mirare? Cu o curiozitate maximă ai dat repede click să vezi despre ce ar putea fi vorba, mai ales că subiectul nu are legătură cu un site creștin-ortodox.
Desigur, titlul nu este ales la întâmplare. Este vorba despre o tehnică... tehnica de a face rating prin suprastimulare emoțională. Tehnica aceasta este folosită din plin, cel puțin în mass-media românească: șocant, fabulos, excepțional, incredibil, uluitor, spectaculos... toate sunt atribute folosite din plin în limbajul curent de astăzi.
Îmi aduc aminte cum la emisiunea ”Românii au talent” difuzată pe postul ProTV, jurații concluzionau de multe ori; ”bravo, ai făcut spectacol” sau ”da, ai talent, dar ne pare rău, nu faci spectacol”. Dar ce treabă are talentul cu spectacolul când emisiunea se numește ”Românii au talent”? Recitatul unei poezii face spectacol? Nu. Și totuși ai nevoie de talent când reciți o poezie. Pictarea unui peisaj face spectacol? Desigur că nu. Și totuși ai nevoie de mult talent și trudă pentru pictarea unui tablou.
Defapt avem de-a face cu ideologia veacului care reduce talentul la spectacol, la show, la foc de artificii, la grotesc. De aceea nu este de mirare că și dansatoarele de streaptease sunt considerate talente. Dar în aceeași optică strâmbă, că talentul trebuie să fie strâns legat de spectacol, putem spune că și hoții pot fi talentați. Îți trrebuie mult ”talent” ca să furi dintr-o bancă fără să fii prins și fără să faci victime. Până și scandalagii de pe stradă fac spectacol......

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu