marți, 10 noiembrie 2009

Sfântul Mare Mucenic Mina - protectorul celor păgubiţi

Sfântul Mina, prăznuit la 11 noiembrie, s-a născut în apropiere de Memphis, străvechea capitală a faraonilor. A trăit în timpul împăraţilor romani Diocleţian şi Maximian. Ramane orfan pe cand era copil. Tatal i-a murit cand avea 11 ani, iar mama sa a murit la doar trei ani dupa acesta. Ajunge in armata imperiala, insa, la 23 februarie 303, cand Diocletian a emis primul edict de persecutare a crestinilor, paraseste armata si se retrage in desert, dedicandu-se vietii ascetice.

Prezent in Cotyaeum la celebrarea unei sarbatori pagane, marturiseste fara ezitare ca este crestin. Este luat de soldati si dus inaintea prefectului Pyrrhus. Pentru ca a refuzat sa se lepede de credinta in Hristos a fost dat la chinuri: i s-a frecat trupul cu târsîni şi a fost ars de foc şi târât fără milă peste ciulini, de i-a spart trupul, în urma cărora şi-a primit sfârşitul prin sabie.

Acatistul Sfântului Mare Mucenic Mina cântat de Marian Moise


Linkuri :

http://www.sfminavergu.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=5&Itemid=2
http://www.crestinortodox.ro/vietile-sfintilor/73103-sfantul-mina-protectorul-celor-pagubiti
http://www.lumeacredintei.com/sct_3/st_238/pagini_de_jurnal_-_in_vizita_la_sfantul_mina_abu_mena.htm
http://www.formula-as.ro/2004/599/spiritualitate-39/sfantul-mina-4698
http://www.razbointrucuvant.ro/2009/11/11/cuvant-al-mitropolitului-augustin-de-florina-la-pomenirea-sf-mare-mucenic-mina-sa-fim-si-noi-gata-de-lupta-duhovniceasca/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu